logo
new
www.batterij-laptop.nl

Jaaroverzicht: de beste apps van november 2019

Wij hebben bijgehouden wat de beste apps van de afgelopen maanden waren. Hier kun je heel eenvoudig de verzameling beste apps van 2019 bekijken. Beginnend met de maand januari.

Darkroom – Photo Editor

Darkroom is één van de beste fotobewerkingsapps die je kunt vinden voor de iPhone. Je hebt toegang tot een heleboel filters en kunt lijsten aan je foto’s toevoegen voor professioneel uitziende foto’s. Met de premiumversie kun je zelf filters maken en gebruiken voor toekomstige foto’s en heb je de beschikking tot gereedschappen die je kent uit professionele programma’s als Photoshop. Handig is bovendien dat je in de app alle metadata van een foto kunt bekijken.

Adobe Spark Post

Adobeheeft tientallen goede apps in de app-stores staan en Adobe Spark Post is geen uitzondering. Met de app maak je in een handomdraai een professioneel visitekaartje, flyer of uitnodiging. Je kiest één van de sjablonen en klikt op Remix om je eigen teksten toe te voegen. Voor professionele functies, als je bijvoorbeeld je eigen logo wilt toevoegen, moet je wel je portemonnee trekken. Voor 10,49 euro per maand is dit mogelijk, al vinden we dat wel erg prijzig.

Moneon

Moneon draait al weer een tijdje mee, maar de budgetplanningsapp is onlangs bij versie 5 aanbeland. Met de gratis versie kun je al prima je eigen budgetten in de gaten houden, maar met een abonnement van zo’n twintig euro per jaar kun je budgetten delen met je partner en in één oogopslag zien wat je in een maand aan wat voor soort dingen hebt uitgegeven. Je kunt meerdere portemonnees aanmaken, bijvoorbeeld om verschillende bankrekeningen te kunnen beheren.

Quip

En als we toch bezig zijn met organiseren, is het handig om meteen even Quip te installeren. Met deze app kun je documenten, spreadsheets, chats en takenlijsten met verschillende personen delen. Handig voor als je vaak in teams werkt. Het scheelt een heleboel e-mailverkeer omdat je alles vanuit de app kunt doen. Je kunt personen taggen in documenten en bestanden importeren vanuit Dropbox, Evernote of Google Drive. Takenlijstjes kunnen deadlines hebben en als je iets klaar hebt, kun je een gehele map archiveren.

Clip2Comic & Caricature Maker

Altijd al een stripfiguur willen zijn? Met Clip2Comic kun je stripfiguur-filters over je eigen foto’s gooien. De kwaliteit van het resultaat hangt af van de genomen foto: soms lijkt een foto echt op een plaatje uit een comic, maar soms slaat de app de plank mis. Gelukkig hebben de filters duidelijke namen zodat je weet op wat voor soort foto het filter goed werkt. Je kunt nog allerlei dingen wijzigen als je na toepassing van het filter op de bewerkingsknop drukt. Leuk is dat je het resultaat als afdruk of als ansichtkaart kunt bestellen. De foto heeft een watermerk, dit kun je weghalen als je voor 1,09 euro een upgrade aanschaft.

iNaturalist

Een app die eens niet zoveel met technologie te maken heeft: met iNaturalist ben je een echte digitale bioloog. Maak een duidelijke foto van een plant, insect of vogel en probeer via de app te achterhalen wat het voor iets is. Als je ervoor zorgt dat de foto duidelijk is en dat de plant of het dier in het midden van de foto duidelijk is te herkennen, weet de app in de meeste gevallen wel wat voor plant of dier het is. De app is niet alleen leuk, je helpt ook onderzoekers en wetenschappers in kaart te brengen waar bepaalde planten en dieren voorkomen door je foto’s te taggen en aan de database toe te voegen.

AliExpress Shopping App

Voor iedereen die graag winkelt bij de online shopping-gigant AliExpress is deze app een must. Je vindt de laatste koopjes en kunt zoeken naar allerlei items (die je éigenlijk niet nodig hebt). Uiteraard zijn de automatische vertalingen van items soms tenenkrommend en onbegrijpelijk, maar dat ben je wel gewend van de website. Het bestelproces in de app is erg makkelijk en je kunt recensies lezen van items en winkels. De app is voor beide platformen beschikbaar.

FingerBeat

FingerBeat is een leuke app om op je iPhone te drummen. Het handigste is om een koptelefoon op je iPhone aan te sluiten, dan hoor je de geluiden het best. Je tikt met je vingers op een virtuele drumcomputer en kunt zelfs je eigen stem opnemen en hiermee ritmes maken. Uiteraard is het mogelijk om ritmes op te nemen en na een opname kun je nog andere ritmes aan je beat toevoegen. De app zorgt ervoor dat alles goed klinkt, zelfs al speel je een beetje slordig.

Shorty

Shorty is een hele handige app voor je Android-smartphone. Heb je een treinticket als pdf-document op je smartphone dat je straks snel bij de hand wilt hebben? Maak met de app een snelkoppeling en sla het als icoontje op je beginscherm op. Je kunt de tekst en de kleur van het icoontje aanpassen en eventueel de stijl van het icoontje bepalen. Je vindt al je gecreëerde snelkoppelingen onder My Shortcuts. Shorty is zo’n app die eigenlijk standaard op elke smartphone zou moeten staan.

Inware

Wil je alle details weten van je Android-apparaat? Je kunt natuurlijk even bij de systeeminstellingen kijken, maar in de app Inware kun je nog veel meer informatie vinden. Je ziet welke exacte versie van Android inclusief security patch je hebt geïnstalleerd en wat de resolutie, de aspect ratio en de framerate van je display is. De app is op dit moment nog in de bèta-fase, maar werkt al prima op de meeste Android-toestellen.

Power Shade: Notification Bar Changer & Manager

Met Power Shade kun je het notificatiescherm van je Android-toestel compleet naar je eigen hand zetten. Alle kleuren kun je wijzigen en per notificatie geef je aan of je het bijvoorbeeld wilt snoozen of verwijderen. Het is mogelijk om direct op berichten te reageren zonder ze te openen en met de app kun je eveneens alle notificaties van een bepaalde app bundelen.

Scanner App & Fax - Scanbot

Om een document in te scannen heb je niet per se een scanner nodig. Je kunt de camera van je smartphone perfect gebruiken om van een foto of tekst een pdf te maken. Een speciale app zoals Scanbot is handig, die trekt automatisch de hoeken recht. Je kunt ook heel eenvoudig de hoeken van het document zelf bepalen als dat automatisch niet goed gaat. Met de gratis versie kun je alleen scannen en bestanden opslaan, de betaalde versie kan ook teksten herkennen en maakt het mogelijk om in hoge kwaliteit bestanden op te slaan.

Tekst Scanner [OCR]

Wat Scanbot voor iOS doet, kan Tekst Scanner [OCR] voor Android. De term OCR staat voor Optical Character Recognition en betekent dat je na het scannen van een tekst automatisch de karakters kunt laten herkennen. Als je vervolgens het bestand opslaat als pdf, dan kun je in je favoriete pdf-programma op de computer gewoon de tekst uit het pdf-bestand selecteren. De app bevat wel reclame, dit kun je verwijderen met een in-app-aankoop.

Noted: Notepad, Audio Recorder

De app Noted is een fantastische app om notities bij te houden van seminars, lezingen en colleges. Je kunt makkelijk teksten uit colleges opnemen als audiobestand en aantekeningen in rich tekst formaat (RTF) erbij schrijven. Belangrijke momenten in de audio markeer je tijdens de opname, zodat je ze later gemakkelijk terug kunt vinden. De app heeft nog een heleboel andere slimme functies, zo vergrendel je notities met een wachtwoord en kun je afbeeldingen aan je notities toevoegen.

Civilisations AR

De AR-mogelijkheden van je iPhone zijn geweldig en de app Civilisations AR van de BBC maakt hier dankbaar gebruik van. Kies een historisch object zoals een mummie uit het Torquay Museum of een sculptuur van Henry Moore en zet het virtueel in je eigen tuin of woning neer. Je leest allerlei informatie over het object en kunt het van alle kanten via je iPhone bekijken. De app heeft leuke extra’s: zo kun je met de X-Ray functie kijken welke lagen er achter een schilderij zitten of wat er in een bepaald object is verstopt.

App Hoarder - Paid Apps on Sale for Free

Hou je ook zo van gratis apps? Dan wil je vast wel weten wanneer een app die normaal gesproken geld kost gratis beschikbaar is. Installeer App Hoarder en je ziet welke apps vandaag niks kosten in de Google Play Store. Je kunt de lijst filteren zodat je alleen de beste apps ziet en je kunt instellen dat je elke dag een notificatie krijgt over de apps die gratis zijn. Wil je een bericht krijgen als een specifieke app goedkoper is geworden? Ook geen probleem voor App Hoarder.

Keep Yoga

Het is voorjaar en dus is het tijd om weer fit te worden. Keep Yoga helpt je daarbij. Je moet je even aanmelden met je e-mailadres en vindt vervolgens in de app tientallen trainingsplannen. Elke pose wordt duidelijk uitgelegd middels een video en een rustige stem. Je kunt zelf een muziekje kiezen of de achtergrond geheel uitschakelen. Handig zijn de speciale programma’s voor een goede nachtrust, voor het corrigeren van je holle rug of het reduceren van stress tijdens je werkdag.

Over: Edit & Add Text to Photos

Als je bekend bent met Canva, dan vind je deze app ook te gek. Met Over maak je in een handomdraai leuke socialmedia-banners of flyers. Kies één van de sjablonen, bijvoorbeeld voor Instagram en Facebook. Of kies ervoor een logo te maken door een gratis voorbeeld te selecteren. Je kunt afbeeldingen wijzigen, teksten veranderen en je afbeelding meteen als jpg- of png-bestand opslaan. Voor de meer professionele sjablonen koop je een abonnement voor 31 euro per jaar.

InboxIt – Share to mail

Sla je ook weleens artikelen op en vergeet je deze later te lezen? Installeer dan de app InboxIt. Als je een leuk artikel tegenkomt, dan klik je op de deelknop en de app stuurt het artikel automatisch naar je Gmail-inbox. Een erg simpele app, maar het idee is te gek en het werkt supersnel en eenvoudig. Met de premium-versie kun je notificaties naar andere mailadressen sturen. Je hebt echter wel een Gmail-adres nodig om de app te activeren, maar dit zal geen probleem zijn als je een Android-smartphone hebt.

Wishpoke

Met Wishpoke heb je een online wensenlijstje op je smartphone. De app lijkt op een socialmedia-app zoals Instagram. Op je profiel kun je foto’s van producten uploaden, inspiratie opdoen door verlanglijstjes van andere personen te bekijken of zoeken naar leuke apparaten, objecten of gadgets. Voeg vrienden toe die je wensenlijstje kunnen zien of stuur je verlanglijstje naar iemand anders op. De app ziet er overzichtelijk uit en is beschikbaar voor zowel Android als iOS.

Leaf Smart Notify

Vind je de standaardmeldingen in Android niet handig of fraai? Met Leaf Smart Notify heb je een goede meldingen-app tot je beschikking. Je moet wel even de tenenkrommende Nederlandse vertalingen kunnen negeren. Alle meldingen van verschillende apps worden in een helder overzicht onder elkaar weergegeven. Als je wilt, kun je de meldingen ook per app weergeven. Leaf neemt de meldingsinstellingen over die je in het instellingenmenu van Android hebt opgegeven.

1.1.1.1: Faster & Safer Internet

Wil je anoniemer surfen op het web? Installeer dan de app 1.1.1.1 van Cloudflare. Al je internetverkeer wordt nu via de dns-server van Cloudflare geleid, je internetprovider kan dus niet meekijken welke sites je bezoekt. Helemaal anoniem ben je natuurlijk niet, je ip-adres is nog wel gewoon zichtbaar bij admins van de website die je bezoekt. Het enige wat de app hoeft te doen, is een vpn-profiel instellen. Na installatie zet je de schuif in de app aan, je ziet dat de verbinding werkt door het vpn-logo boven in beeld.

Cut Cut

Nee, we zijn niet aan het vloeken, deze fotobewerkingsapp heet nu eenmaal zo. Met Cut Cut kun je jezelf uit een foto knippen en op een andere achtergrond zetten. De app werkt heel fijn, het enige irritante zijn de reclames die regelmatig en inclusief geluid om je oren vliegen. Gek genoeg is er geen optie om via een in-app-aankoop de reclames te verwijderen. Vandaar dus maar 3 sterren. Als je geen hekel aan reclames hebt, is de app erg leuk en handig.

Feedly Classic

Vond je het oude design van Feedly ook zo gaaf? Kennelijk vonden de makers dit zelf ook wel, aangezien ze de oude versie ter download aanbieden als ‘classic’ versie. Download de app voor je Android-smartphone of iPhone en log eventueel in met je Feedly-gegevens. Voor wie niet weet wat Feedly is: de app kan verschillende rss-feeds van blogs en magazines tonen in een zeer overzichtelijke vorm. Wil je de nieuwe versie downloaden, dan moet je de groene Feedly-app downloaden uit de app-store.

Scripts

De app Drops hebben we al eens besproken in deze rubriek, dat is een app waarmee je gemakkelijk een nieuwe taal kunt leren. Van dezelfde makers is er nu de app Scripts. Hiermee leer je Chinese, Japanse of Koreaanse tekens te schrijven. De eerste lessen zijn gratis, voor een abonnement betaal je omgerekend zo’n 3,50 euro per maand. Je leert niet alleen de tekens te schrijven, de klanken worden ook uitgesproken.

Foto Watermerk

Als je je foto’s wilt voorzien van een watermerk, is deze app een uitkomst. Je maakt een signature (handtekening) of een tekst-watermerk aan, dat je heel gemakkelijk aan een foto toevoegt. Op deze manier ben je er zeker van dat anderen niet met jouw foto aan de haal kunnen gaan. Je kunt teksten en handtekeningen uitlijnen, centreren of vervormen en aan het eind van de rit sla je je foto inclusief watermerk op. De app heeft reclame, deze kun je via een in-app-aankoop verwijderen.

MNML Screen Recorder

De naam zegt al genoeg, MNML is een minimale screen recorder. Je hoeft alleen maar even je Android-smartphone toestemming geven dat je scherm wordt opgenomen. Druk op de opnameknop en je ziet dat er een bolletje in de menubalk bovenin wordt weergegeven. Om de opname te stoppen tik je erop en stop je de opname met de stopknop. De video wordt meteen in je galerij opgeslagen. De app heeft geen toeters en bellen, maar dit is ook niet nodig: simpliciteit werkt!

KineMaster – Pro Video Editor

Om je video te bewerken, heb je een goed video-bewerkingsprogramma nodig. De app KineMaster is een heel interessante voor zowel Android als iOS. Je kunt teksten toevoegen, transities plaatsen en hebt een uitgebreide tijdlijn tot je beschikking om scenes aan elkaar te plakken. De gratis versie toont een watermerk in je video, wat je kunt verwijderen door middel van een in-app-aankoop. Leuk is dat je via de ingebouwde shop animaties, effecten en transities kunt downloaden of kopen.

Google One

Google Drive is nu onderdeel van Google One. Als je voorheen een betaald abonnement bij Google Drive had, dan wordt dit automatisch omgezet in een Google One-abonnement. Het kan zijn dat je lidmaatschap zelfs iets goedkoper is geworden. Je kunt je opslagruimte inzetten voor Google Drive, Gmail en Google Foto’s en krijgt met Google One de optie om je opslagruimte met maximaal vijf familieleden te delen. Vanuit de app kun je eveneens korting krijgen op huurfilms in de Google Play Store of hotels die je zoekt via Google Search.

Nieuwsgierigheid (Curiosity)

De app Curiosity staat boordevol interessante weetjes over de natuur, wetenschap en gezondheid. Elke dag worden er een aantal leuke verhalen voor je geselecteerd die je in de app te zien krijgt. Uiteraard kun je ook zelf zoeken op categorie, artikelen opslaan of weetjes delen met bekenden. Wist je dat de Pisonia-boom vogels vermoordt zonder goede reden? Nee, wisten wij tot vandaag ook niet. De artikelen zijn overigens allemaal in het Engels en de app heeft reclame. Als je je aanmeldt, zijn de reclames verdwenen.

Back Pain Relief at Home – Kaia

Het RIVM meldde vorig jaar dat ruim twee miljoen Nederlanders aan chronische rugklachten lijden. Bij veel vormen van rugpijn helpt het om oefeningen te doen, de app Kaia kan je hierbij helpen. Allereerst geef je aan hoe oud je bent en waar de klachten zich voordoen. Middels artificiële intelligentie geeft de app je gerichte oefeningen en je kunt altijd communiceren met een expert vanuit de app. De app is een week lang gratis te gebruiken, daarna betaal je circa 10 euro per maand.

ActionDash

Wil je nog meer inzicht in wat je allemaal op je smartphone doet, dan kun je de app ActionDash installeren. Je leest hoeveel meldingen apps je hebben gegeven gedurende de week en kunt precies zien wanneer deze meldingen waren. Ook kun je zien hoe vaak en wanneer je een bepaalde app hebt geopend en hoelang de app vervolgens actief was. Met de premium-versie heb je toegang tot nog meer data.

Gbox – Toolkit for Instagram

Instagram is leuk, maar de app biedt niet heel veel mogelijkheden om afbeeldingen in collages te plaatsen, creatieve lettertypes of glitch-effecten toe te voegen en berichten van anderen te re-posten. Met Gbox heb je een complete toolbox voor Instagram tot je beschikking. Je kunt ook gemakkelijk een collage maken van je beste negen foto’s van de afgelopen tijd. Gbox kijkt welke berichten de meeste interactie hadden en welke de meeste vind-ik-leuks hebben gekregen, deze collage kun je uiteraard ook meteen op je profiel plaatsen.

EZGlitch - 3D Glitch Video & Photo Effects

Altijd al van die leuke glitch-effecten over je video’s willen hebben? Kijk dan niet verder. Deze Android-app is namelijk erg leuk. Kies een video en selecteer één van de effecten onderin. Je ziet meteen hoe het effect op je video eruit komt te zien. Ben je tevreden, dan kun je de video laten renderen. Denk er wel om dat de app veel van je processor en geheugen vraagt, op oude Android-toestellen zal de app niet goed draaien. Uiteraard kun je de effecten ook toepassen op video’s die je vanuit de app opneemt.

Too Good To Go

Voedsel weggooien is natuurlijk zonde! Om voedselverspilling tegen te gaan, bieden steeds meer winkels, bakkerijen en restaurants eten aan voor een prikkie. Dit zijn gerechten of producten die anders weggegooid zouden worden. Als consument kun je zien welke winkels in de buurt nog leftovers hebben, je herkent ze aan de groene stip. Tik erop om te zien wat ze nog precies over hebben. Je koopt het product via PayPal of je creditcard en haalt het dan af tijdens de openingstijden van de winkel of het restaurant. Vooralsnog is het aanbod in de grote steden een stuk uitgebreider dan elders.

Grammarly Keyboard

Grammarly is een toetsenbord dat je aan je systeem moet toevoegen. Selecteer Grammarly als standaardtoetsenbord en in een app typ je nu grammaticaal correct. Tenminste, als Engels je voertaal is. De app is namelijk alleen beschikbaar in het Engels. Dat is jammer, want het is een erg goede manier om foutloos te typen en het werkt eerlijk gezegd beter dan de ingebouwde toetsenborden van Apple of Google. Je kunt in de instellingen nog wel kiezen of je Amerikaans, Canadees, Brits of Australisch Engels als taal wilt hebben.

TikTok

TikTok is de nieuwe socialmedia-rage. Met de app neem je korte video’s op, vergelijkbaar met wat je met Vine kon doen – voordat het door Twitter werd overgenomen en in de vergetelheid raakte. Het moederbedrijf van TikTok nam concurrent Musical.ly over en sinds een jaar zijn de twee diensten geïntegreerd en goed voor zo’n 500 miljoen gebruikers wereldwijd. Het leuke van TikTok is dat je achtergrondmuziek kunt gebruiken voor je video’s en dit gemakkelijk langzamer of sneller kunt laten afspelen.

Kwit

Niet gelukt om na de jaarwisseling te stoppen met roken? Installeer dan de app Kwit (ook voor Android). Met deze app heb je een stok achter de deur. Als grootste motivator geeft de app je aan hoeveel geld je elke dag bespaart door niet meer te roken. Hiervoor moet je aan het begin aangeven hoeveel sigaretten je per dag rookt en hoeveel een pakje sigaretten van je favoriete merk kost. Een nadeel is dat de Nederlandse vertalingen vrij slecht zijn, maar in het dagelijkse gebruik is dit snel vergeven.

Ecosia Browser – Snel & Groen

Wil jij ook groen surfen? Ehm … hoe werkt dit dan? Ecosia belooft bomen te planten met jouw zoekopdrachten. Het bedrijf schenkt tachtig procent van zijn inkomsten aan de bescherming van regenwouden door middel van een samenwerking met het WNF. De zoekresultaten komen overigens gewoon van Bing, het bedrijf verdient geld voor het planten van bomen via advertenties. Het bedrijf heeft sinds de lancering in 2009 ongeveer 50 miljoen bomen wereldwijd geplant.

Portra

Met de app Portra maak je in een handomdraai een prachtig schilderij. De app heeft een paar te gekke filters aan boord om je foto eruit te laten zien als een aquarel. Met de twee schuiven kun je de intensiteit en grootte van het filter aanpassen. Enige nadeel is dat de opgeslagen afbeelding maar 720 bij 900 pixels groot is en dat er een watermerk aan de onderkant wordt toegevoegd, je hebt geen mogelijkheid om via een in-app-aankoop de afbeelding te vergroten of het watermerk te verwijderen.

Geluidsversterker

Geluidsversterker is technisch gezien geen app, maar een menuoptie die wordt geïnstalleerd in Android. Je downloadt hem wel uit de Play Store, waarna je de optie vindt in de Instellingen onder Toegankelijkheid. De functie is vooral bedoeld voor mensen met gehoorproblemen. Je kunt het volume van het linker- en rechterkanaal van je aangesloten koptelefoon individueel aanpassen, Geluidsversterker kan ruis onderdrukken en ongewenste geluiden verminderen.

Live transcriberen

Live transcriberen is een andere app van Google die recent werd uitgebracht. Net als Geluidsversterker is de app gericht op doven en slechthorenden. De app heeft toegang tot je microfoon nodig en vertaalt realtime wat er tijdens een gesprek gezegd wordt. De app werkt in een omgeving met weinig achtergrondgeluiden bijna foutloos, maar zodra je het in een café uitprobeert of wanneer er te snel gepraat wordt, dan raakt de app vrij snel in de war.

UnApp – Easy Uninstall Multiple Apps

Een simpel maar briljant idee: deze app geeft je de mogelijkheid om meerdere apps in één keer te verwijderen. Selecteer in een lijst apps die je wilt verwijderen en UnApp verwijdert ze allemaal. Je moet per app nog wel even de actie bevestigen, maar de procedure is een stuk sneller dan wanneer je handmatig de apps wilt verwijderen. Je ziet in de lijst meteen hoeveel ruimte de apps in beslag nemen en kunt apps sorteren op toevoegingsdatum, naam en grootte.

The History of Everything

Altijd al eens willen weten wanneer de Melkweg is ontstaan of wanneer de eerste dinosaurussen voet op aarde zetten? Deze app weet het allemaal en zet het in een overzichtelijke tijdlijn voor je op een rijtje. Je kunt naar boven en beneden scrollen en als je meer wilt weten over een bepaald onderwerp in de tijdlijn, dan tik je erop. De app is gemaakt voor kinderen, maar ook voor volwassenen is het een informatieve en leuke app. The History of Everything is perfect als je meer te weten wilt komen over de geschiedenis van de aarde, het heelal en de wereldgeschiedenis.

Mirror Lab

Mirror Lab is een fotobewerkings-app voor psychedelische plaatjes. Open een foto en kies één van de presets in de app. Wil je liever zelf aan de slag gaan, dan heb je opties om je foto te draaien, te spiegelen in te deuken. De app is perfect voor caleidoscoop-achtige effecten en glitchy versies van objecten of gezichten. Mirror Lab is een unieke app en herbergt veel bewerkingsopties die andere apps niet hebben. Een aantal effecten zit achter een betaalmuur, maar met de gratis versie kom je al een heel eind.

Trainline

Ooit eens geprobeerd treintickets te boeken in verschillende Europese landen? De beste prijs bij de Deutsche Bahn vinden of überhaupt je weg vinden op sites van de Franse en Italiaanse spoorwegen kan vrij lastig zijn. Met Trainline heb je een overzichtelijke app waarmee je tickets en verbindingen van veel internationale vervoerders kunt zien en aanschaffen. Naast de NS vind je hier tickets van onder andere SNCF, Thalys, Deutsche Bahn, Renfe en Trenitalia.

Nwsty

Wil je wel bij de tijd blijven, maar heb je geen zin om je elke dag door tientallen krantenkoppen heen te worstelen? Dan is Nwsty een goede app voor jou. De app selecteert maximaal tien belangrijke koppen voor je en presenteert deze in een prettig vormgegeven app. Nwsty is voornamelijk gericht op de Verenigde Staten, maar de app geeft ook wereldwijde belangrijke thema’s een plek. Je kunt geen instellingen wijzigen in de app, alles wordt je voorgeschoteld op basis van artificiële intelligentie.

Gaming Mode

Spelletjes zijn er genoeg in de Google Play Store, maar het is irritant dat je tijdens het spelen steeds gestoord wordt door gesprekken of chats of dat het beeldscherm zich aanpast aan de lichtomstandigheden. Je kunt al deze dingen natuurlijk handmatig aanpassen voor het gamen, maar deze app doet dit allemaal direct. Het kan bovendien ram vrijmaken van apps die op de achtergrond draaien. Je voegt een game toe aan de lijst en zodra je deze vanuit de Gaming Mode-app start, wordt de gaming mode ingeschakeld. Met de pro-versie kun je de app ook gewoon vanuit het menu starten.

OH-webbrowser

Het nadeel van moderne smartphones is de grootte: je kunt ze bijna niet meer met één hand bedienen. De OH-webbrowser biedt uitkomst. Deze is geheel ontwikkeld om het met één hand te bedienen. Je kiest aan welke kant je het menu wilt hebben en of je alleen icoontjes of ook tekst wilt zien. Vooral als je je smartphone vaak in landschap-modus gebruikt, merk je dat het werken met de OH-browser erg fijn is. De app heeft bovendien een adblocker aan boord. Wat minder geslaagd is de iets te irritante pop-up die je vraagt om de betaalde pro-versie te kopen.

Bouncer - Temporary App Permissions

Hoe handig zou het zijn als je apps alleen tijdelijk toegang kon geven tot je locatie, je foto’s of je contacten? Met Bouncer heb je controle over wat een app op welk moment allemaal mag doen. Zo weet je zeker dat apps niet op de achtergrond naar de thuisserver communiceren of dat een app de hele tijd inzicht kan hebben in je foto’s. Bouncer kost 89 cent, maar is het geld zeker waard.

Marvel Unlimited

Ben je ook zo’n fan van de Marvel-comics? Met de app Marvel Unlimited heb je een paar gratis korte verhalen alvast in je bezit. Andere titels lees je door een abonnement te nemen op Marvel Unlimited. Dit kost 9,99 dollar per maand en daarvoor krijg je toegang tot meer dan 25 duizend digitale comics. Als je nooit meer een comic van Captain America, The Avengers of Guardians of the Galaxy wilt missen, is Marvel Unlimited een goede keuze.

1998 Cam – Vintage Camera

Ken je de tijd nog dat je filmpjes moest laten ontwikkelen en je met trillende handjes je foto’s ging ophalen, in de hoop dat er geen rare lichtvlekken of overbelichte foto’s tussen zaten? Als je je dit gevoel nog als de dag van gisteren kunt herinneren, dan is 1998 Cam(ook voor iOS) een app voor jou. Op je kristalheldere, statische camerafoto’s voeg je nu light leaks en stof toe. Je bepaalt zelf hoeveel rotzooi je over je foto gooit. Het resultaat? Erg leuk en straight from the 90s!

FlixBus

FlixBus verovert de laatste jaren Europa als goedkoop alternatief voor de trein of het vliegtuig. Inmiddels doet het bedrijf al vele Nederlandse steden aan en kun je vanuit Nederland gemakkelijk naar Duitsland, België, Denemarken en Frankrijk reizen. Met de app boek je direct een zitplaats of zie je wat de dichtstbijzijnde FlixBus-haltes zijn in de buurt van je huidige locatie. Je betaalt je ticket met iDeal, creditcard, Apple Pay, Google Pay, PayPal of eenmalige machtiging.

Moasure

Even geen meetlat in de buurt? Installeer dan de app Moasure. Deze is voor iOS en Android beschikbaar en herbergt een aantal slimme functies. Zo kun je zien of iets waterpas staat of meet je hoe lang je tafelblad eigenlijk precies is. Moasure kan je bovendien precies vertellen hoeveel graden een bepaalde helling is en werkt volgens de makers tot afstanden van wel 300 meter. Zó ver hebben wij de app overigens nog niet getest.

IQ test

Altijd leuk om eens een iq-test te doen. Met deze app test je hoe het met jouw grijze massa is gesteld. Je moet wel even dertig tot veertig minuten de tijd hebben: de test bestaat uit zestig vragen die steeds lastiger worden. Het resultaat wordt gebaseerd op het aantal vragen dat je goed hebt beantwoord in combinatie met je leeftijd. De app bevat trouwens wel reclames.

Scribbl

Scribbl heeft niets te maken met het populaire spel Skribbl, maar is een app waarmee je simpele animaties op je foto’s en schermafbeeldingen kunt krabbelen. Open een foto en tik op het schilderspalet om een animatietype te kiezen. Je hebt keuze uit verschillende soorten lijnen waarmee je op de foto kunt tekenen. Voor sommige animaties moet je betalen. De pro-versie kost eenmalig 13,31 euro of 1,09 euro per maand, wel een beetje aan de hoge kant.

Remente

Remente is een app die je helpt om bewuster en gezonder te leven. Geef aan hoe tevreden je met bepaalde aspecten van je leven bent en laat de app vervolgens weten op welk onderdeel je de focus wilt leggen. Je kunt kiezen uit verschillende doelen en deze aan je doelenlijst toevoegen. Remente geeft je tips hoe je dit specifieke doel kunt behalen en welke apps je kunt installeren of apparaten je moet gebruiken om je hierbij te helpen. Denk hierbij aan een app die je stappen telt als je het doel hebt om meer te wandelen.

Life Hacks (Crumblyy)

Life Hacks maakt je een slimmer mens, je vindt in de app namelijk allerlei korte tips om je leven aangenamer en makkelijker te maken. Om te beginnen geef je aan welke thema’s je het meest interesseren. Wil je tech-savvy worden? Wil je beter worden in het begrijpen van je partner? Of wil je weten hoe je geld spaart? De app geeft je op basis van je voorkeuren gerichte tips in een leuk vormgegeven app. De app is geheel gratis en je hoeft je zelfs niet per se te registreren om alle tips te kunnen lezen. Daar houden wij van!

Meme Generator Free

Benieuwd hoe mensen toch aan die leuke memes komen? Wellicht door ze zelf te maken met Meme Generator Free. Je hebt de keuze uit een heleboel film-stills of andere bekende plaatjes en je hoeft alleen maar op de afbeelding te tikken om er een leuke tekst op te schrijven. Heb je even geen inspiratie, laat dan de app zelf een suggestie doen. De app kent reclame, een upgrade naar de pro-versie kost 2,99 euro. Je kunt natuurlijk ook zelf een foto nemen en als basis voor je meme gebruiken.

Researcher

Researcher is een hele handige app als je bezig bent met een scriptie, verslag of als je geïnteresseerd bent in wetenschappelijke publicaties. Je hebt vanuit deze app namelijk toegang tot allerlei wetenschappelijke artikelen. Meld je aan en kies welke categorieën je interesseren. Niet alleen kun je zoeken op onderwerp, maar je krijgt ook automatisch de laatste publicaties binnen je vakgebied voorgeschoteld. De app is voor zowel iOS als Android beschikbaar en bevat artikelen van veel gerenommeerde uitgevers.

PlantSnap

Altijd al willen weten hoe die plant heet die in de woonkamer staat? PlantSnap (ook voor iOS) biedt uitkomst. Neem een foto van een blad of de bloem en snij je foto bij in de app. Als je zorgt voor een goede belichting en als je smartphone een goede camera heeft, zal de app in de meeste gevallen de juiste plant voorschotelen. Met de gratis versie kun je maar een paar planten per week identificeren, met de betaalde versie hef je dit op. Een abonnement is niet goedkoop overigens, je betaalt de eerste zes maanden 99 cent, daarna 1,99 euro per maand.

Skit

Skit is een zogenaamde application manager voor je Android-smartphone. Dit houdt in dat de app inzicht geeft in al je geïnstalleerde apps. Je kunt gemakkelijk apps delen met anderen vanuit Skit en meerdere apps tegelijkertijd van je systeem te verwijderen. Ook zie je eenvoudig welke versie je van een app hebt geïnstalleerd en kun je apk-bestanden met de app uitpakken. Zelfs systeemapps kun je met anderen delen! Al is het natuurlijk geen garantie dat een systeemapp ook werkt op de smartphone van iemand anders.

Battery Notch

Veel smartphones hebben tegenwoordig een gekke uitsparing aan de bovenkant omdat het display helemaal doorloopt tot de rand van het apparaat. Wat kun je nu met die uitsparing? Een rand eromheen weergeven die aangeeft hoe vol je batterij nog is natuurlijk. Een even simpel als slim idee. Uiteraard moet je de app wel een aantal toestemmingen verlenen zodat het zich tussen je icoontjes kan nestelen. Vervolgens kies je de positie van de uitsparing en huppakee: je batterijweergave is geregeld!

Shade Launcher

Opensource-app Shade Launcher is een heerlijk minimale launcher voor je Android-toestel. Standaard worden er maar vier mappen op je thuisscherm weergegeven. Als je naar boven veegt, zie je al je apps, deze kun je vervolgens in één van de categorieën bovenin zetten door lang op het icoontje te drukken en op de app-opties te tikken. Hier kies je ook of je een app wilt verbergen, de app is dan alleen maar via de zoekfunctie te vinden. Shade Launcher is overigens van Nederlandse makelij.

Aegis Authenticator

Tweefactorauthenticatie, ook wel bekend als 2FA, is belangrijk om je veiligheid te waarborgen bij het inloggen. 2FA-apps genereren elke keer een code als je een dienst wilt gebruiken die slechts een bepaalde tijd is te gebruiken. Deze extra beveiligingslaag wordt afgedekt door apps als Google Authenticator en Authy, maar sinds kort is er een nieuwe speler op de markt: Aegis Authenticator. De app is met je vingerafdruk te openen en je kunt handmatig nieuwe profielen toevoegen of via een qr-code of door een afbeelding te scannen. Handig is bovendien dat je profielen kunt verbergen.

Sphaera - 4K, HD Map Wallpapers & Backgrounds

De zoveelste wallpaper-app? Niet zozeer, Sphaera is namelijk erg leuk als je van kaarten houdt. De app biedt je eigenlijk gewoon een OpenStreetMap-kaart met zoekfunctie, maar alle teksten en poi’s zijn niet te zien. Alleen de omtrekken van de stad en de rivieren en wegen zijn nog zichtbaar. Als je naar boven veegt, vind je een paar leuke kleurfilters om je stadskaart aan te passen. Op deze manier heb je in een handomdraai een leuke persoonlijke achtergrond voor je smartphone.

Firefox ScreenshotGo

ScreenshotGo van Mozilla is nog in ontwikkeling, maar wordt wel een onmisbare app op je smartphone. Tenminste, als je veel screenshots maakt. De app kan namelijk automatisch teksten in je screenshots indexeren en hiermee kun je gemakkelijk screenshots terugvinden. Het is mogelijk om screenshots in categorieën onder te verdelen en je hebt meer bewerkings- en deelopties voor genomen screenshots.

Enlight Pixaloop

Pixaloop is een erg leuke app om van statische foto’s bewegende beelden te maken. Als je een leuke foto hebt met bijvoorbeeld water of een mooie lucht, dan kun je deze in de app automatisch laten vervangen door bewegende elementen. Dit werkt in de meeste gevallen erg goed. Voor sommige opties heb je de pro-versie nodig. Dit is helaas erg prijzig aangezien je een abonnement voor een paar euro per maand moet afsluiten. De app is voor zowel iOS als Android beschikbaar.

MijnKassabon

Vergeet jij ook altijd je bonuskaart of ben jij je kassabonnetjes snel kwijt? Installeer dan de app MijnKassabon. De scanner in de app herkent automatisch belangrijke elementen van je kassabon en kan klantenkaarten van bedrijven als Albert Heijn, Pathé en H&M automatisch toevoegen. Koop je iets bij één van deze winkels, dan laat je gewoon de code uit de app inscannen. MijnKassabon heeft bovendien een budgettool waarmee je al je aankopen kunt bijhouden.

Bricks Camera

Lego is natuurlijk erg leuk en niet alleen voor kinderen! Met de app Bricks Camera tover je je foto’s om in lego-mozaïeken. Dit doet de app geheel automatisch voor je, je kunt zelf nog bepalen uit hoeveel lego-steentjes je portret moet bestaan. Wil je bewegende beelden schieten met de app, dan moet je even je portemonnee trekken. Gemaakte foto’s en video’s sla je op je smartphone op, helaas kun je je mozaïek niet uit echte Lego-steentjes bestellen via de app.

App in the Air - Travel planner & Flight tracker

Reis je veel met het vliegtuig? Dan is App in the Air iets voor jou. Je kunt al je vluchten aan de app toevoegen en je perfect voorbereiden op je volgende reis. Verbind al je klantenkaarten en bonusprogramma’s van luchtvaartmaatschappijen, autoverhuurbedrijven en hotelketens zodat je maximaal kunt besparen op reis en verblijf. De app kan automatisch vluchten die in je e-mail of agenda staan aan je planning toevoegen, maar uiteraard kun je ze ook handmatig toevoegen. Informatie over gates en gemiddelde check-in-tijden zijn per luchthaven in te zien.

Muziekequalizer- volumewisselaar & basversterker

Baal je er ook zo van dat het geluid uit je smartphone niet stevig genoeg klinkt? Installeer dan een app waarmee je frequenties kunt aanpassen. Deze app met de rare naam kan basfrequenties versterken of juist hoge tonen beter door laten komen. Voor het equalizer-gedeelte heb je verschillende presets tot je beschikking, maar je kunt natuurlijk ook zelf de frequentiebanden hoger of lager zetten. Het is ook mogelijk om het volume van je smartphone te boosten met wel 160%, al kan het wel zijn dat je muziek daardoor overstuurd gaat klinken.

Adobe Premiere Rush — Video Editor

Adobe heeft tientallen apps in de Google Play Store en App Store. De app Rush is de meest recente toevoeging. Rush is een mobiele versie van de desktop-app waarmee je snel en gemakkelijk video’s kunt maken, bewerken en naar al je sociale kanalen kunt uploaden. Denk er wel aan dat het gebruik van de app geld kost: je moet een Adobe-abonnement hebben van 12 euro per maand om het maximale uit de app te halen. Daarmee lijkt de app dus vooral bedoeld voor vloggers, influencers en anderen die veel sociale content maken.

Kiwix, Wikipedia offline

Surf jij ook zo graag uren op Wikipedia? Met Kiwix kun je dit nu offline doen. Je kunt de complete Nederlandse Wikipedia downloaden, maar ook andere talen staan tot je beschikking. Je moet wel genoeg ruimte op je smartphone hebben: alleen de Nederlandse versie neemt al 4,4 gigabyte in beslag. De pagina’s worden overigens zonder afbeeldingen gedownload. Naast Wikipedia kun je ook andere inhoud downloaden voor offline gebruik, zoals TED-Ed- en TEDx-video’s en artikelen van Wikibooks en Wikivoyage.

Pass4Wallet - store cards

Als je geen fysieke kaartjes meer in je portemonnee wilt hebben, installeer dan de app Pass4Wallet. Je kunt nummers van klantenkaarten opgeven in de app en logo’s en kleuren kiezen voor je verschillende virtuele kaarten. Streepjescodes worden ook ingelezen door de app en daardoor kun je in de winkel gewoon je virtuele klantenkaart laten scannen voor kortingen of aanbiedingen. De app is alleen voor iOS beschikbaar maar werkt ook op je Apple Watch.

Split Screen Launcher

Launchers zijn er natuurlijk in overvloed in de Google Play Store, maar deze is wel heel slim. In de app tik je op een knop waarna je twee apps selecteert. Split Screen Launcher maakt vervolgens een icoontje aan op je bureaublad. Als je hier nu op tikt, dan worden beide apps naast elkaar geopend op je scherm. De apps moeten wel ondersteuning bieden voor multiwindow, maar Split Screen Launcher geeft zelf al aan welke apps wel en niet werken.

MIUI-ify - Meldingen & Snelle instellingen

Ben je fan van het MIUI10-besturingssysteem van Xiaomi, dan kun je vanaf nu onderdelen hiervan ook op andere Android-toestellen installeren. De app MIUI-ify (spreek dat maar eens uit) biedt je meldingen en systeeminstellingen voor bijvoorbeeld wifi en bluetooth als je met je vinger van beneden naar boven veegt. Je kunt precies kiezen wat je allemaal weer wilt geven en welke kleur de balken moeten aannemen. Het is zelfs mogelijk om een achtergrond voor het instellingenscherm te kiezen.

Spark – Email App by Readdle

Spark is een e-mail-app die inzet op Inbox Zero. Dit houdt in dat de app met behulp van intelligente algoritmes je e-mails prioriteert. Zo zou je sneller door je mails moeten komen. E-mails van mensen waarmee je vaak contact hebt, worden door de app automatisch bovenin weergegeven; eventueel kun je mails van onbekenden niet laten weergeven in het hoofdscherm. Het is mogelijk om e-mails alvast te typen en in te plannen om later te verzenden en het is makkelijk om verschillende handtekeningen te gebruiken voor dezelfde mailbox.

JotForm Mobile Forms: Form Maker for Data Capture

Enquêtes zijn handig als je veel meningen van verschillende mensen wilt verzamelen. Eén mogelijkheid is om Google Forms te gebruiken, maar de app van JotForm is ook een slimme keus. De app doorloopt een aantal stappen en vraagt je of je bijvoorbeeld meerdere vragen per pagina wilt stellen, of je een sjabloon wilt kiezen en wat voor soort vragen je wilt stellen. Aan het einde kun je een html-code inzien om het formulier in een webpagina te plakken; je kunt het ook direct naar mensen e-mailen. Je kunt de app verder voor bijvoorbeeld boekingsformulieren gebruiken.