logo
new
www.batterij-laptop.nl

Dit zijn de 13 beste smartphones van november 2019

In 2019 brengen de grootste smartphone-makers weer een voor een nieuwe telefoons uit, maar de modellen uit 2018 zijn nog steeds goed. Samsung heeft de Galaxy S10 en de Note 10+, Apple de iPhone Xs en iPhone 11 Pro, en er zijn topsmartphones als de Huawei P30 Pro en de OnePlus 7 Pro. Wij zetten de beste smartphones van 2019 of die je nu kunt kopen voor je op een rij.

iPhone 11 Pro (Max)

De iPhone 11-serie van Apple is de eerste reeks waarvan een iPhone het stempel 'Pro' mag dragen. De iPhone 11 Pro is de beste iPhone van het moment. De iPhone 11 Pro komt in twee smaken: de reguliere iPhone 11 Pro en de iPhone 11 Pro Max. Beide toestellen zijn in grote lijnen hetzelfde. De Max-uitvoering beschikt echter over een groter scherm en wat grotere accucapaciteit.

Waar Apple zich mee probeert te onderscheiden met de iPhone 11 Pro is de camera. De drie cameralenzen aan de achterzijde moeten ervoor zorgen dat Apple eindelijk weer een beetje meekomt met Samsung en Huawei als het aankomt op smartphone-fotografie. Hiervoor heeft Apple naast de hoofdsensor ook een groothoek- en telelens toegevoegd aan de achterzijde. Ook is er een speciale nachtmodus gemaakt, die ervoor zorgt dat je in omgevingen waar je zelfs niets ziet alsnog mooie foto's kunt maken. Met de iPhone 11 Pro levert Apple weer een smartphone met de beste camera af, hoewel Huawei alleen in low-light omstandigheden beter de omgeving weet vast te leggen.

Ook qua specificaties heeft Apple het beste gebruikt wat voorhanden is. De A13 Bionic-processor loopt rondjes om de snelste Snapdragon-processoren. Ook het full-HD oledscherm is om de vingers bij af te likken. De glazen behuizing is waterbestendiger en nu ook in een fraaie groene kleur beschikbaar. Toch zijn er, net als bij de andere iPhones olifanten in de kamer: de prijskaartjes zijn op geen enkele manier te verantwoorden, zelfs als je een smartphonegebruiker bent die vastgegroeid is aan de telefoon en iOS. De iPhone 11 Pro is vanaf 1159 euro verkrijgbaar, en de iPhone 11 Pro Max vanaf 1259 euro. Het basismodel heeft slechts 64GB opslaggeheugen. Wat voor deze smartphones te weinig is. Ook moet je rekening houden met andere pesterijen, zoals de slechte repareerbaarheid die door Apple gretig uitgemolken wordt en het ontbreken van de 3,5 mm jack.

Xiaomi Mi 9T Pro

Op de Nederlandse markt is Xiaomi nog een nieuwkomer, maar de Chinese fabrikant weet direct enorm op te vallen vanwege het prachtige aanbod van smartphones. Dat aanbod kan wel verwarrend zijn: je hebt de Xiaomi Mi 9, Xiaomi Mi 9T, Xiaomi Mi 9 SE en deze Xiaomi Mi 9T Pro. De onderlinge verschillen zijn klein, vooral als je deze Mi 9T Pro vergelijkt met de gewone 9T-uitvoering. Het design is hetzelfde, alleen de camera is iets verbeterd en het toestel is krachtiger. Sterker nog, het toestel is even krachtig als de duurste smartphones die je op dit moment in de schappen ziet liggen.

De Xiaomi Mi 9T Pro is uitgerust met een veelzijdige camera, waarbij je met drie lenzen zowel groothoek als telefoto's kunt schieten. De hoofdlens is dezelfde Sony IMX 586-sensor die je ook bijvoorbeeld op de zeer dure OnePlus 7 Pro terugvindt. Een prima cameralens, maar de foto's zijn helaas niet zo indrukwekkend als de Pixel 3A of Huawei P30 Pro. Aan de voorzijde zit een pop-upcamera, zodat er minimale randen rondom het scherm kunnen zitten.

Op het gebied van prestaties zet Xiaomi fabrikanten als Samsung, Apple, Huawei en OnePlus voor schut door voor veel minder geld een smartphone te bieden die completer is en even krachtig... Voor de helft van de prijs. De enige concessie die je moet doen is de Miui-softwareschil die Xiaomi over Android uitrolt. Deze zit bomvol reclame en andere rommel. Het is veel stappen terug vanuit de Android-basis waar het op gebaseerd is. Waarom doet Xiaomi dat toch?

Google Pixel 3A

De meeste topsmartphones komen met een enorm hoge prijs van soms wel duizend euro. Dat je ook een hele goede smartphone kunt krijgen voor minder dan de helft van dat bewijst Google. De gewone uitvoering kost je 400 euro, de grotere Pixel 3A XL kost 480. De Pixel 3A oogt wat ouderwets, dankzij een plastic behuizing en dikke randen om het scherm. Desondanks is het een ontzettend handzaam toestel.

De Pixel 3A heeft een enkele camera aan de achterzijde. Desondanks beschikt deze smartphone over één van de beste smartphone-camera's aan boord. Ook is de schone Androidversie een goede reden om voor de Pixel te kiezen. Omdat Android door Google zelf onderhouden wordt, krijg je als eerste de nieuwste updates. Bovendien krijg je geen overbodige apps voorgeïnstalleerd zoals McAfee-virusscanners. Hierdoor blijft je toestel optimaal presteren, ondanks dat de specificaties van de Pixel 3A smartphone wel wat aan de magere kant zijn.

Apple iPhone 11

De iPhone 11 is in feite de opvolger van de iPhone XR, die in september van 2018 verscheen. Maar je zou hem ook kunnen zien als het lichtgewicht broertje van de duurste iPhone 11 Pro. Alhoewel lichtgewicht, als je kijkt naar de prestaties, dan doet deze iPhone niks onder ten opzichte van het Pro-broertje. Dezelfde A13-chipset en werkgeheugen maken deze smartphone enorm krachtig. Bovendien is het een smartphone met voor iPhone-begrippen een prima uithoudingsvermogen als het op accuduur aankomt.

Ten opzichte van de iPhone XR is vooral de camera er op vooruit gegaan. Dankzij de dualcam aan de achterzijde kun je nu foto's met een groothoeklens maken, naast de gewone lens. Ook is er een nachtmodus toegevoegd, zodat in het donker nog wat vastgelegd kan worden.

Nadelen zijn er echter ook. De prijs laat zich raden, maar de hebberigheid van Apple uit zich ook in het ontbreken van een 3,5 mm-aansluiting en het feit dat er geen snellader in de doos zit. Ook het scherm is ondermaats. Het LCD-schermpaneel hoort niet thuis in smartphones in deze prijsklasse en hetzelfde kan gezegd worden over de te lage resolutie.

Samsung Galaxy S10+

Samsung viert de tiende verjaardag van de Galaxy S met de Galaxy S10 -serie. Deze serie bestaat uit een drietal smartphones: de Galaxy S10, de goedkopere Galaxy S10e en de superdeluxe Samsung Galaxy S10+.

Wie kiest voor een Samsung Galaxy-topsmartphone, krijgt de meest compleet uitgeruste smartphone. Het mooiste smartphonescherm van alle smartphones vind je op de S10+. Bovendien heeft het oledscherm geen last van een scherminkeping, maar een 'cameragat' in de rechterbovenhoek. Ook zijn de afgebogen schermranden weer aanwezig, om zo vrijwel de gehele voorzijde uit scherm te laten bestaan. In de onderkant van het scherm zit een vingerafdrukscanner gewend. Een slim stukje techniek, dat helaas nog niet even snel en nauwkeurig werkt als de fysieke scanner die je aan de achterzijde van de Galaxy S9+ vond.

De drie camera's aan de achterzijde maken (zoals je gewend bent van Samsung) weer topfoto's. Een telelens, groothoeklens en gewone cameralens zorgen ervoor dat je drie zoomniveau's hebt. Samsung maakt gebruikt van een nieuwe Android-skin: OneUI. Deze werkt vloeiend en oogt modern, maar heeft als nadeel dat er nog altijd veel reclame- en dubbele apps aanwezig zijn. Ook de spraakassistent Bixby is nog altijd geen verrijking. Vervelend is dat hier aan de zijkant van de smartphone nog altijd een knop voor is gereserveerd. Deze knop kun je niet ergens anders voor gebruiken, alleen uitschakelen.

Zenfone 6

De verkrijgbaarheid van de Zenfone 6 is een beetje problematisch. Vanwege een patentstrijd ligt de smartphone nog niet overal in de schappen. Dat is jammer, want de Zenfone is een innoverende smartphone. Aan de achterzijde vind je een dualcam, die prima foto's schiet. Aan de voorzijde lijkt helemaal geen camera aanwezig. Deze schuift niet uit de behuizing, zoals bij veel andere smartphones zoals de OnePlus 7 Pro en Oppo Reno, maar de camera aan de achterkant draait naar voren. Zo kan niet alleen de beste camera ook gebruikt worden voor selfies en videobellen, maar kan ook de volledige voorkant van de smartphone gebruikt worden voor een zo groot mogelijk scherm.

Asus doet veel goed met de Zenfone 6. Allereerst de prijs: voor zo'n 500 euro krijg je bijzonder krachtige specificaties, zoals de snelste Snapdragon 855-processor. Hiermee vult Asus de leegte op die OnePlus heeft achtergelaten, met zijn enorm gestegen prijzen. De Zenfone 6 doet er weinig voor onder en is dankzij zijn 3,5 mm jack zelfs completer te noemen. Je moet echter wel genoegen nemen met iets minder indrukwekkend LCD-scherm, en minder werkgeheugen dan de OnePlus.

De vorige Zenfones hadden een probleem dat we ook van Asus laptops kenden: ze stonden bomvol met overbodige apps en een vervelende Asus-skin. Gelukkig is dat niet het geval bij de Zenfone 6. Dat maakt de kans op degelijke update-ondersteuning ook groter.

Xiaomi Mi 9

Xiaomi, het klinkt Chinees, het is Chinees. Dat houdt in dat je een smartphone krijgt waar de concurrentie qua prijs niet aan kan tippen. De Xiaomi Mi 9 heeft de krachtigste specificaties zoals een Snapdragon 855, veel werkgeheugen, een oledscherm, vingerafdrukscanner achter het scherm en een prima camerasysteem met driedubbele lenzen. Bovendien doet het ontwerp niet onder voor andere topsmartphones. Het toestel is al verkrijgbaar vanaf 449 euro, terwijl smartphones met vergelijkbare specificaties vaak het dubbele kosten.

Toch zijn er wel enkele nadelen om rekening mee te houden bij de Xiaomi Mi 9 smartphone. Zo is er bijvoorbeeld geen koptelefoonpoort aanwezig. Ook de software is voor verbetering vatbaar. Net als veel andere Chinese smartphonemerken als Huawei en Oppo wordt Android zwaar onder handen genomen door Xiaomi. Hoewel de Mi 9 op Android 9 draait, is het ontwerp kinderlijker en draait Android minder stabiel door de Xiaomi-aanpassingen. Ook belooft het niet veel goeds voor de update-ondersteuning.

Motorola Moto G7 Plus

De G-serie van Motorola (dat onderdeel uitmaakt van Lenovo) is al jaren dé keuze voor wie een luxe smartphone zoekt, maar daar niet teveel voor wil betalen. De smartphone kostte zo'n 300 euro toen hij verscheen, maar aanbiedingen zijn zo nu en dan al zichtbaar. De bouw van de smartphone doet niet onder voor de luxe uitvoeringen van Samsung Galaxy- en Huawei-smartphones: met glas en metaal. Bovendien is de Moto G7 Plus bijzonder compleet, dankzij een dualcam, vingerafdrukscanner, usb-c-aansluiting en groot scherm met minimale schermranden en een druppelvormige scherminkeping. Voor nog minder geld kun je ook kiezen voor de Moto G7, die iets minder krachtig is en over een wat mindere camera beschikt.

Waar Motorola ook punten mee scoort is de schone Androidversie. Door minimale aanpassingen, is Motorola in staat snel updates uit te brengen voor de Moto G7 Plus. Bovendien hou je zoveel mogelijk rekenkracht en opslagcapaciteit voor jezelf. Op dit gebied wordt Motorola hard achternagezeten door bijvoorbeeld Nokia, dat veel smartphones met Android One uitbrengt. Concurrentie houd fabrikanten scherp, dus we zien dit graag. Want Motorola heeft ook wel wat te verbeteren: ondanks dat ze duidelijk zijn over het updatebeleid, beloven ze slechts één grote Android-update en twee jaar veiligheidsupdates. Dat kan beter.

Huawei P30 Pro

Huawei neemt voor het eerst het stokje over van de beste smartphone. Dat is eigenlijk vooral te danken aan de revolutionaire camera, waarmee de Huawei P30 Pro is uitgerust. Alhoewel, ik kan beter camera's zeggen. Er zijn drie camera's en een TOF-sensor, een lens die speciaal bedoeld is om afstand te kunnen meten - waarmee je de voorgrond of achtergrond onscherp maakt op foto's. Het meest indrukwekkend zijn echter de innovatieve zoomlens en de mogelijkheid om in het donker te fotograferen. De Huawei P30 Pro beschikt met afstand over de beste smartphonecamera die we in handen hebben gehad.

Je weet verder wat je kunt verwachten van een Huawei-smartphone in de duurste prijsklasse. De cameramogelijkheden hadden we het al over. Maar ook het scherm is fantastisch, de bouwkwaliteit is indrukwekkend (maar van kwetsbaar glas) en qua prestaties kan de P30 Pro meekomen met de andere topsmartphones.

Toch zijn er ook nadelen te noemen bij de Huawei P30 Pro. De EMUI-softwareschil die over Android uitgerold wordt is rommelig en brengt veel overbodige apps en reclame-apps. Dat verdient een smartphone van zo'n duizend euro niet. Ook ontbreekt een koptelefoonaansluiting en kun je niet je gewone micro-sd geheugenkaart in de smartphone plaatsen: je moet een speciale NM-geheugenkaart (gemaakt door Huawei) aanschaffen om het opslaggeheugen uit te breiden. Zou Huawei dit toestel met deze aansluiting, micro-SD geheugenkaartjes en Android One uitbrengen, dan zou de Huawei P30 Pro wat ons betreft een volle 10 scoren. Een mens mag dromen, toch?

Samsung Galaxy S10

Natuurlijk, de Galaxy S10+ is het toptoestel van Samsung. Je zou daardoor bijna de reguliere Galaxy S10 smartphone over het hoofd zien. Dat is zonde, want de Samsung Galaxy S10 doet niet veel onder voor de Plus-variant. De smartphone is wat kleiner en er ontbreekt een groothoeklens. De prijs is echter wel een stuk interessanter, bovendien is die al behoorlijk verder aan het dalen. Op het moment van schrijven is hij al verkrijgbaar vanaf ongeveer 650 euro. Dat is wel wat anders dan de adviesprijs van 899 euro, die tijdens de lancering in maart gehanteerd werd.

Samsung smartphones zijn enorm compleet: krachtige specificaties, een van de beste smartphone-camera's, een fantastisch oledscherm en geen hebberige streken als een ontbrekende koptelefoonpoort. Maar je zou kunnen stellen dat de Galaxy S10 iets té compleet is. Zo zijn er bijzonder veel apps voorgeïnstalleerd, waaronder een overbodige virusscanner en de nog altijd ondermaats presterende Bixby-assistent. Die zelfs een toegewijde knop heeft.

Samsung Galaxy Note 10+

Het moge duidelijk zijn dat de Galaxy Note 10+ een uitstekende smartphone is. Hij ziet er fraai uit, heeft een fantastisch scherm en gebruikt de beste hardware van dit moment. Bovendien valt de smartphone op, door het cameragat in het scherm en de fraaie kleuren waarin hij beschikbaar is. De accuduur is goed, het opladen gaat rap en kan draadloos, eveens is de software en ondersteuning in orde. Wie de beste Samsung-telefoon zoekt, moet de Note 10 Plus hebben.

Dat wil niet zeggen dat de Note 10 Plus voor iedereen de beste keuze is. Zeker niet. Het toestel is namelijk schreeuwend duur (1100 euro), heeft nu en zeker straks niet de beste camera's - de Huawei P30 Pro bijvoorbeeld schiet veel betere foto's. Ook biedt de Note 10 Plus op sommige punten te weinig vernieuwing ten opzichte van de S10 Plus. De accuduur is vergelijkbaar, de camera's zijn nagenoeg identiek, de Galaxy S10+ ligt fijner in de hand en heeft bijvoorbeeld wel een hoofdtelefoonaansluiting. Het is uiterst gênant dat juist Samsung deze van de nieuwste Note heeft verwijderd.

Het scherm is iets kleiner en de hardware is wat minder imponerend, maar het grootste verschil is dat hij geen S-Pen heeft. Maakt dat je weinig uit, dan doe je met de Samsung Galaxy S10 Plus een betere koop. Hij presteert in de praktijk bijna hetzelfde als de Note 10 Plus en is op het moment van schrijven verkrijgbaar vanaf 759 euro. Dat scheelt bijna 350 euro. De flinke meerprijs maakt de Note 10 Plus een smartphone voor de echte liefhebber.

OnePlus 7t

Het Chinese merk OnePlus heeft naam gemaakt door waanzinnig goede smartphones te maken, met een prijskaartje dat ongeveer half zo hoog was als de duurste smartphones van Apple en Samsung. OnePlus kon zijn smartphones met recht 'flagship killers' noemen. Helaas liggen die tijden ver achter ons, OnePlus-smartphones vallen in dezelfde prijscategorie en kunnen net niet opboksen tegen smartphones in dezelfde prijsklasse.

Toch zijn er specifieke voordelen als je kiest voor de OnePlus 7T, de beste OnePlus-smartphone die je momenteel kunt kiezen. Zo werken de smartphones razendsnel, zelfs het opladen. Niet alleen door de goede specificaties, maar ook door OxygenOS, de Androidversie van OnePlus die geen vervuiling of reclame kent. Ook het scherm is erg goed, niet alleen vanwege de weergavekwaliteit, maar ook door de hoge verversingssnelheid, waardoor je het gevoel hebt dat alles net nog even sneller draait.

Toch stapelen de nadelen zich op. Die hoge verversingssnelheid vraagt enorm veel van de accu en OnePlus heeft voor een te lage accucapaciteit gekozen om echt te kunnen genieten van 90hz: om er zeker van te zijn de dag door te komen met de accu zul je in de instellingen de de verversingsfrequentie weer naar het normale 60 hertz terug moeten schroeven. Andere nadelen zijn dat er ondanks de breekbare glazen behuizing geen draadloos laden mogelijk is, de camera is niet goed genoeg, er is geen 3,5 mm-aansluiting, geen geheugenkaartslot, geen waterdichte behuizing... Dat zijn teveel compromissen voor een dure smartphone waarbij OnePlus die ironie nog altijd niet inziet van hun misplaatste 'Never Settle'-motto. Kortom, de OnePlus 7T is interessant als je alleen echt veel geeft om het scherm, snelheid en software.

iPhone Xs

Wanneer Apple met een S-uitvoering van een smartphone komt, zijn de verschillen ten opzichte van de voorganger klein. Neem bijvoorbeeld de iPhone 4s, 5s en 6s. Hetzelfde geldt voor de Xs, welke een opgevoerde versie is van de iPhone X: beter scherm, betere camera en vooral een krachtigere chipset. Laat je overigens niet misleiden door de wat ongelukkig gekozen naam. Je zegt 10 S, de Xs is niet 'extra small'. Sterker nog, de grotere Xs Max uitvoering is enorm, dankzij zijn 6,5 inch scherm.

Dat oledscherm is fantastisch, de kleuren zijn natuurgetrouw en het scherm is helder genoeg om een donkere kamer te verlichten. Ook de dualcam is de moeite waard, foto's zijn enorm realistisch en gedetailleerd. Toch schiet deze wel wat tekort in moeilijke lichtomstandigheden zoals fel tegenlicht of donkere omgevingen.

De olifant in de kamer is de prijs. De goedkoopste uitvoering kost 1149 euro. De Max-uitvoering is zelfs nog honderd euro duurder. Ondanks dat de iPhone Xs de beste smartphone van het moment is, zijn deze prijzen absoluut niet in verhouding met wat je ervoor terugkrijgt. Los van de stelling of je zoveel geld overhebt voor een smartphone, valt de prijs op geen enkele manier goed te praten.