logo
new
www.batterij-laptop.nl

Bestsellers

batterij DELL 268X5

PC Tasks Optimizer - Optimaal taakbeheer

Er zijn vaak meer programma’s en processen in Windows actief dan je zou vermoeden. Windows bevat bijvoorbeeld een ingebouwde taakplanner waar applicaties en services gebruik van maken om op gezette tijden of onder bepaalde voorwaarden handelingen te verrichten. PC Tasks Optimizer wil je helpen bij het uitwieden van overbodige taken.

Wanneer je een kijkje neemt in de diverse submappen van de Windows Taakplanner-bibliotheek, dan merk je hoeveel taken daar wel staan ingepland. Het is echter niet zo eenvoudig om uit te maken waarvoor zo’n taak precies dient en of je die wel mag uitschakelen?

De aanpak van PC Tasks Optimizer is iets intuïtiever: je schakelt hier geen taken uit op basis van taaknamen, maar op grond van taak- en functiebeschrijvingen. Dat maakt dat je beter het effect kunt inschatten van taken die je eventueel op non-actief zet.

Taken en subtaken

Er zijn zo’n twintig taakomschrijvingen, waarbij zo’n omschrijving meerdere subtaken kan bevatten. Eén van de omschrijvingen is bijvoorbeeld I do not use Microsoft Active Directory: de kans is groot dat je (voor een thuisnetwerk) hier een vinkje mag plaatsen. Je merkt dat deze omschrijving twee subtaken bevat. Mocht je een van beide toch actief willen laten, dan plaats je dus alleen een vinkje bij de andere.

Andere voorbeelden zijn:

  • I have disabled the Microsoft Experience Improvement Program;
  • I do not connect any devices via Bluetooth;
  • My computer does not contain a location sensor or I do not want Windows to track my location.

Back-up maken

Taken op non-actief zetten, is dus een kwestie van de gewenste vinkjes plaatsen en de knop Optimize Tasks indrukken. De gevraagde taken worden meteen uitgeschakeld en je krijgt hier een detailoverzicht van. We raden je echter aan telkens eerst een back-up van je huidige instellingen te maken via de knop Backup & Restore voor je taken gaat uitschakelen. Via diezelfde knop kun je dan de vorige configuratie terugzetten aan de hand van het back-upbestand.

Conclusie

Windows zelf plant talrijke taken in die toch allemaal in zekere mate systeembronnen verbruiken. Die vanuit de ingebouwde Taakplanner proberen te analyseren is nagenoeg onbegonnen werk. Met PC Tasks Optimizer gaat dat veel sneller aangezien deze tool met duidelijkere omschrijvingen werkt. Maak echter wel eerst een back-up van je huidige instellingen en verwacht geen spectaculaire prestatiewinst.